Co má společného dodržování masérských hmatů a šefkuchař?

Co se týká dodržování masérských hmatů a techniky, kterou jsme se naučili, tak se často uvádí, že by se měl masér striktně po celý život držet přesně daných postupů a pravidel a usilovat o dokonalé zvadnutí dané techniky bez jakýchkoliv jejich uprav. S tímto pravidlem se já osobně nemohu ztotožnit. Sice Chápu jeho opodstatnění. Potřebu standardizace a rozškatulkování masáží a obavu, aby masér svými experimenty nikomu neublížil. Tyto argumenty jsou pádné, ale pojímají tak masáž vlastně jenom jako jakousi techniku, kterou by měl jakýkoliv standardizovaný masér správně zopakovat. Tento způsob naprosto koresponduje s naším současným vzdělávacím systémem, který nehledá a nerozvíjí osobní talenty a jedinečnost, nepodporuje ty, kteří nějakým způsobem „vyčuhují“ a jdou si svou cestou, ale spíše unifikaci a standardizaci. Z masérů a masérek pak dělá tento systém jakési roboty, kteří všichni mají správně vykonávat naprosto přesně stejnou masáž, předepsanými hmaty v přesně stanoveném pořadí, tak, jak to má být.

Pro mě osobně však je masáž něco daleko více než jen zopakování správného postupu techniky. Sám jsem to poznal hned při základním akreditovaném masérském kurzu, který jsem absolvoval v roce 2001. Při závěrečné zkoušce mi před komisí spolu-studentka masírovala nohu. Masérské hmaty a techniku provedla správně a zkouškou prošla. Pro mě jako masírovaného byla tato masáž docela hrozná zkušenost. Masérka byla v totálním stresu, důležité bylo jen, aby správně za sebou vykonala hmaty, které jsme se v kurzu učili. Nebylo tu vcítění, empatie, žádná snaha mi masáží pomoci, nebo aby to pro mě byl příjemný zážitek. Přímo hmatatelně jsem cítil veliké napětí v jejich rukou, které mou nohu nijak neuvolňovalo a nebylo mi ani nijak příjemné a po masáži má noha byla v o poznání napjatějším stavu než před ní. Tedy technicky dobře zvládnutá masáž, která prošla před komisí jako v pořádku, na mě, klienta působila přesně opačně, než měla.

Při masáži pracujeme s lidským tělem a s člověkem samotným. Každé tělo a každý člověk je originál. Unifikovaný správně provedený sled hmatů, s předepsaným přítlakem nebude fungovat pro všechny. Sám vnímám masáž více jako umění, kde ohromnou roly ve výsledku masáže hrají k dobré technice a provedení i další vlastnosti a přístupy maséra. Vnímavost, empatie a citlivost, dále skutečný zájem maséra o klienta a snahu mu pomoci a další osobní talenty a jedinečné aspekty každého maséra.

Nijak nechci snižovat důležitost dobré techniky a kvalitního vzdělání. Přirovnal bych to ke kuchařovy. Pokud je začínající kuchař, nebo jen s malou praxí, je potřeba dobře dodržovat pravidla. Dané postupy a techniky jsou ohromně nápomocné a začínající kuchař se má čeho chytit. Pokud ale vezmete nějakého vyhlášeného šéfkuchaře s letitou praxí, tak je těžké si představit, že by striktně a bezmyšlenkovitě dodržoval postupy a pravidla, které jsou v základních učebnicích vaření. Sám bude vědět, které pravidlo je potřebné, které může občas ohnout a které a kdy může zcela vynechat. Pokud by to neudělal, nikdy by se nedopracoval, tam kde nyní je. Postupy, pravidla a techniky, které na začátku jasně pomáhají a posouvají ke kuchařskému umění, špičkového kuchaře budou limitovat a nedovolí mu třeba celý obor posunout na novou úroveň.

Více o originalitě v masážích se dozvíte v tomto článku: Každý masér je prostě originál

Také by Vás mohlo zajímat, kdo je to úspěšný masér, dozvíte se to v tomto článku: Kdo je úspěšný masér?